NAVADNA ALI ZERO?
Coca-Cola je ena izmed najpopularnejših pijač na svetu.
Podjetje Coca-Cola proizvaja različne produkte, med njimi običajno Coca-Colo, Coca-Colo light in Coca-Colo Zero.
Vsi produkti so si po okusu precej podobni, vsebujejo pa različna sladila.
Kljub temu, da nekatera sladila vsebujejo malo kalorij, morda niso najboljša, če se trudiš izgubiti težo.
HRANILNE VREDNOSTI OBIČAJNE COCA-COLE
Coca-Cola je pijača sestavljena iz gazirane vode, visoko fruktoznega koruznega sirupa, karamelnega barvila, fosforjeve kisline, naravne arome in kofeina.
Coca-Cola je na voljo v različnih velikostih, vrednosti na 100 ml pa so sledeče.
- energijska vrednost: 45 kcal
- maščobe: 0 g
- nasičene maščobe: 0 g
- ogljikovi hidrati: 11,2 g
- sladkorji: 11,2 g
- beljakovine: 0 g
- sol: 0g
Pol litrska plastenka Coca-Cole torej vsebuje 225 kcal in 56 g ogljikovih hidratov – sladkorjev.
Ves sladkor v Coca-Coli prihaja iz dodanih sladkorjev.
FDA (Food and Drug Administration) priporoča, da naj dnevno zaužijemo manj kot 10% vseh kalorij iz dodanih sladkorjev. Če zaužijemo na dan 2000 kcal, to pomeni, da naj bi bilo manj kot 200 kcal iz dodanih sladkorjev.
HRANILNE VREDNOSTI OBIČAJNE COCA-COLE ZERO
Coca-Cola Zero si z običajno Coca-Colo deli nekatere, ne pa vseh sestavin.
Coca-Cola Zero je sestavljena iz gazirane vode, karamelnega barvila, fosforjeve kisline, aspartama, kalijevega benzoata, naravne arome, kalijevega citrata, acesulfama in kofeina.
Za razliko od običajne Coca-Cole, Coca-Cola Zero nima sladkorjev. Prav tako nima kalorij.
Prav odsotnost sladkorjev je glavni atribut Coca-Cole Zero in je pravzaprav narejena za ljudi, ki skušajo znižati dnevni vnos sladkorja in kalorij.
Kljub temu, da večina ljudi lahko omenjeno pijačo uživa brez težav, pa ni najboljša izbira za ljudi z fenilketonurijo, presnovno boleznijo.
Ljudje z omenjeno boleznijo morajo namreč paziti, da ne zaužijejo preveč hrane, ki vsebuje aminokislino fenilanin, ki se nahaja v aspartamu, torej tudi v Coca-Coli Zero.
KOFEIN V COCA-COLI
Sodeč po FDA (Food and Drug Administration) je kofein lahko del zdrave diete, vendar naj večina ljudi ne bi zaužila več kot 300 miligramov kofeina na dan. To je približno 4 ali 5 skodelic kave.
Običajna Coca-Cola vsebuje približno 10 mg kofeina na 100 ml, kar znaša približno 50 mg kofeina v pol litrski plastenki.
Coca-Cola Zero vsebuje enako količino kofeina kot običajna različica.
Kljub temu, da ni priporočljivo, da bi Coca-Colo zaradi sladil uživali v velikih količinah vsak dan, bi zgolj z vidika vsebnosti kofeina zaužili 3 litre Coca-Cole na dan in še ne bi presegli priporočene dnevne meje za kofein.
KAKO JE COCA-COLA ZERO SLADKANA?
Vse Coca-Cole so sladke pijače.
Medtem ko običajna Coca-Cola uporablja sladkor iz visoko fruktoznega koruznega sirupa, je Coca-Cola Zero sladkana z aspartamom, sladilom, ki je zelo pogosto v uporabi in je kar 200 krat slajši od sladkorja.
Kljub temu, da je aspartam bolj sladek od sladkorja, nima kalorij in ogljikovih hidratov.
Aspartam je bil odobren s strani FDA (Food and Drug Administration) leta 1981 in je kategoriziran kot visoko intenzivno sladilo.
Danes je aspartam najpogosteje uporabljeno umetno sladilo na svetu.
Dnevni odmerek aspartama naj ne bi bil višji od 50 miligramov na kilogram telesne teže. To je približno 75 paketkov sladkorja, ki jih najdemo v restavracijah oziroma jih dobimo ob kavi.
ALI COCA-COLA ZERO PREDSTAVLJA ZDRAVSTVENO TVEGANJE?
Coca-Cola Zero se oglašuje kot pijača brez ogljikovih hidratov in brez kalorij.
Veliko ljudi, ki poskuša vzdrževati zdravo težo, zmanjšuje vnos kalorij in ogljikovih hidratov v sklopu svojega zdravega načina prehranjevanja.
A Coca-Cola Zero morda ni najbolj zdrav proizvod zaradi sladil, ki jih vsebuje.
Zdravstvena tveganja Coca-Cola Zero primarno izhajajo iz njene vsebnosti aspartama.
O varnosti aspartama pa se je prvotno začelo dvomiti zaradi prepričanj, da omenjeno sladilo povzroča raka. Vendar pa novejše študije zaradi nekonsistentnosti rezultatov aspartama ne označujejo kot kancerogenega.
Tudi FDA (Food and Drug Administration) smatra aspartam kot varnega, kljub temu pa ga veliko drugih velikih podjetij, med njimi PepsiCo, umika iz svojih produktov.
Je pa aspartam povezan tudi z drugimi zdravstvenimi težavami.
Študija iz leta 2016 je namreč pokazala, da aspartam lahko poveča ravni glukoze in inzulina prav tako kot sukroza. To pomeni, da je aspartam lahko škodljiv za diabetike. Študija je pokazala tudi, da uživanje aspartama zvišuje glukozno intoleranco.
Ljudje, ki uživajo aspartam in druga umetna sladila, so imeli rahlo višji indeks telesne mase, v primerjavi s tistimi, ki uživajo naravna sladila.